Descoperire istorică: asteroidul care a ucis dinozaurii a dat naștere unui ecosistem fascinant
Ți-ai imaginat vreodată cum era planeta noastră înainte de dispariția dinozaurilor? Dacă nu, cu siguranță ai văzut măcar un film despre ei și despre cum dominau Pământul, înainte de extincția provocată de un asteroid. Ei bine, în filme, dinozaurii sunt ilustrați în peisajele pădurilor tropicale, la fel cum sunt astăzi oamenii în fotografiile din vacanță, postate pe Instagram.
Nu era chiar așa, spun oamenii de știință care au făcut noi descoperiri despre viața dinozaurilor, dar și despre misteriosul asteroid care a schimbat pentru totdeauna flora și fauna pe Pământ.
Schimbarea climatică dramatică pe care a declanșat-o impactul a schimbat complet structura vieții plantelor de pe tot globul, însă pădurile tropicale ar fi fost epicentrul acestor schimbări radicale, conform unui nou studiu publicat de Science.
Se pare că asteroidul care a lovit Pământul, în zona Mexicului de astăzi, ar fi creat pădurile tropicale de care ne bucurăm acum.
Cum au dispărut dinozaurii
Când asteroidul a lovit Terra, a dat naștere unei cantități incredibile de praf și resturi care au fost împinse în atmosferă și au început să înconjoare globul. Această este ceea ce în cele din urmă a ucis toți dinozaurii, pentru că a redus cantitatea de lumină solară, iar plantele au început să moară ușor, ușor, dinozaurii nemaiavând hrană.
Toate plantele au suferit într-un fel sau altul, iar copacii mari de conifere care au dominat pădurea tropicală veche nu au făcut excepție. Copacii au murit într-un ritm rapid, iar dovezile fosile sugerează că nu au revenit niciodată la normal în acele regiuni.
Pădurile tropicale au avut nevoie de milioane de ani pentru a fi în forma actuală, după impactul asteroidului
Când praful a migrat și s-a risipit, iar Pământul a primit din nou aceeași cantitate de lumina solară, și plantele au revenit la viață. Însă, sub o formă complet nouă. Acum, erau colorate, cu flori înflorite și frunze asemănătoare ferigilor. Nici urmă de coniferele de altădată.
„[Viața plantelor cu flori] a ajuns să domine pădurile de-a lungul celor 6 milioane de ani de recuperare, când flora a început să semene cu cea a pădurii moderne neotropicale de câmpie”, scriu cercetătorii.
Pădurile tropicale tropicale pe care le vedem astăzi pur și simplu nu existau în epoca dinozaurilor și a fost nevoie de impactul asteroidului care a ucis acele creaturi incredibile pentru a schimba compoziția pădurilor pentru totdeauna.